Gezelschapsaquarium

Een tropisch gezelschapsaquarium herbergt zowel vissen als planten uit verschillende werelddelen en biotopen. 

Waar moet je bij de start vooral rekening houden:


Afmetingen: Vanaf zo'n meter lengte is aanvaardbaar. In het algemeen is een wat groter aquarium beter onder controle te houden als een klein bakje.


Vissen: Je moet natuurlijk goed kijken of de vissen gezond zijn. Hoe groot worden ze en in welke temperatuur worden ze gehouden. Zijn het scholenvissen, dan moet je ze ook in een school houden en niet 2 of 3 vissen kopen maar minstens 12.

Er zijn bodembewoners, oppervlaktevissen en vissen die zich hoofdzakelijk in de middenzone van het aquarium ophouden. Beperk het aantal soorten in het aquarium en maak er geen verzameling van. 


Filtersysteem: Er zijn verschillende mogelijkheden zoals een gesloten systeem met motorfilter bijvoorbeeld Eheim of een open of half open biologisch filter.


Verwarming: Mogelijk is een gecombineerde staafverwarming met thermostaat of een verwarming in de filter ingebouwd.


Water: De watersamenstelling in het aquarium is zeer belangrijk. Bijvoorbeeld hoe is de zuurgraad ofwel pH genoemd? De pH moet rond de 7 liggen. Tegenwoordig wordt de pH vaak geregeld door middel van CO2 dosering.


Planten: Planten staan er in diverse soorten tot onze beschikking. Laagblijvende, voor op de voorgrond of in de middenzone. Hoog opgroeiende voor achter en in de hoeken. De planten dienen gepoot te worden in groepjes. Let hierbij op verschil in kleur en bladvorm. Niet dezelfde kleur en bladvorm naast elkaar. Houdt het aantal soorten beperkt. Er zijn ook planten die solitair (alleen) staan, bijvoorbeeld een lotus.

Copyright © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door:  Piet Vergoossen

Laatste update: 28 - 3 - 2023