Terrarium

Een paar leden binnen onze vereniging zijn in het bezit van een terrarium. Ofschoon men in een terrarium een grote verscheidenheid aan dieren kan verzorgen, houden de meeste leden binnen vereniging tropische pijlgifkikkers. De kleurenpracht en vormenrijkdom van de in een regenwoud terrarium bloeiende bromelia's, tillandsia's en orchideeën maken zo'n terrarium tot een lust voor het oog in elke huiskamer.


Pijlgifkikkers vertonen ook een interessant broedgedrag. De meeste kikkers zoals wij die kennen uit onze streken leggen hun eitjes in een geleiachtig omhulsel in het water. Gifkikkers echter deponeren hun eitjes, eveneens voorzien van een gelei omhulsel, in de koker van een bromelia waarna het mannetje de eitjes iedere dag bevochtigt en bewaakt totdat deze uitkomen.

De uitgekomen kikkervisjes neemt hij daarna op zijn rug en brengt deze dan naar een nabij gelegen poeltje waar deze zich dan verder ontwikkelen tot volgroeide kikkertjes. Door de omstandigheden in het terrarium na te bootsen kan men de pijlgifkikkers zo optimaal mogelijk houden en komen ze ook in gevangenschap gemakkelijk tot voortplanting.


De naam pijlgifkikker hebben deze diertjes te danken aan hun huidgif dat de indianen in het regenwoud gebruiken om aan hun pijlpunten te smeren om zo de geschoten dieren te doden. In gevangenschap blijkt het gif van deze kikkertjes echter sterk af te nemen en levert bij een normale behandeling geen gevaar op voor de verzorger. Doordat de meeste van deze kikkertjes heel klein zijn, van slechts 1,5 cm tot maximaal 5 cm beschadigen ze ook nauwelijks de in het terrarium aanwezige begroeiing met soms tere planten waaronder varens en orchideeën. Naast hun mooie felle kleuren produceren deze kikkertjes vaak met hun "gekwaak" een aangenaam geluid dat iets weg heeft van het fluiten van een kanarie.

Copyright © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door:  Piet Vergoossen

Laatste update: 28 - 3 - 2023